Untitled Document
Na začetno stran E-mail Kontakt
Untitled Document
Na začetno stran
Untitled Document
Na začetno stran Predstavitev PGD Nazarje Novice PGD Nazarje Intervencije PGD Nazarje Vozni park PGD Nazarje Zgodovina PGD Nazarje Foto galerije Video galerije Zanimivosti
Untitled Document
 
:: ZAPISNIKI
:: OBVESTILA ZA ČLANE
:: PREDPISI IN ZAKONODAJA
:: ČLANSKI FOTO/VIDEO
 
 
 
Untitled Document
 

Na spletu tudi PROSTOVOLJNO GASILSKO DRUŠTVO NAZARJE!
Spletna stran bo omogočala vsem obiskovalcem vpogled v delovanje PGD Nazarje, prav tako, pa bomo posredovali informacije o našem delu, kakor tudi aktualne informacije za naše člane...
Dobrodošli!

 
Untitled Document
 


 
 
USTANOVITEV PGD NAZARJE

V čas, ko je na pobudo nekaterih krajanov, kmetov in obrtnikov ter uprave škofovskega veleposestva Marijingrad prišlo do ustanovitve gasilskega društva v Nazarjah (Požarna bramba), bilo je to leta 1924, so v Zgornji savinjski dolini že delovala gasilska društva v Mozirju, Rečici ob Savinji, Gornjem Gradu, Bočni, Šmartnem ob Dreti, Ljubnem ob Savinji, Lučah in Radmirju.
V Nazarjah je torej prišlo do ustanovitve gasilskega društva gledano na sosednje kraje relativno pozno, vendar je pri tem treba upoštevati, da se zametki kraja začenjajo šele s pričetkom industrijske predelave lesa, ko so v Nazarjah zgradili prvo industrijsko žago. Slednja je po šestih letih prešla v last uprave veleposestva ljubljanske škofije, ker pa je šlo za požarno varovanje takrat nastajajoče lesne industrije je njeno soglasje glede ustanovitve društva razumljivo.
Z ustanovitvijo gasilskega društva so bila izvoljena tudi njegov upravni in nadzorni odbor, katerih člani so bili iz vseh okoliških zaselkov:Žlabor, Zavodic, Prihove in Dobletine. Z ozirom na ustno izročilo so bili takratni člani gasilskega društva po strokturi pretežno delavci in polkmetje.
Prvi predsednik društva je bil Matevž Dobrovc p.d. Kranc iz Dobletine, poveljnik pa Ivan Krefl st. znan po vzdevku Anza. Tajniške posle je opravljal Franc Fricelj, blagajniške pa Franc Hren.
Prva naloga novoustanovljenega društva je bila izgradnja gasilskega doma. Člani so jo sprejeli z veliko vnemo in začeli z gradnjo jeseni leta 1924. Dom je bil zgrajen leto kasneje in tega leta tudi slovesno odprt. Pri tem so bili navzoči tako rekoč vsi krajani in uprava Marijingrada s patrom Kerubinom Tuškom na čelu. Slednji je bil tudi med ustanovnimi člani društva, kakor tudi takratni nazarski gostilničar Maks Turnšek-Bohač. Denar , ki so ga zbrali ob priliki otvoritve gasilskega doma, so porabili za nabavo gasilske opreme in orodja, predvsem cevi in ročne brizgalne. Istočasno z otvoritvijo doma je bil razvit prvi prapor društva.

Ustanovitelji Gasilskega društva Nazarje
Sedijo v prvi vrsti (od leve): Evstahij Roth, Anton Remic p.d. Tonič, Ivan Zajc p.d. Primož, Ivan Krefl st.-Anza-poveljnik, p.Kerubin Tušek, Maks Turnšek p.d. Bohač, Matevž Dobrovc p.d. Kranc-predsednik, Marčink, Franc Fricelj-tajnik, Blaž Punčuh p.d. Kolšek.
Stojijo v drugi vrsti (od leve):Jože Ilovšek p.d. Jerk, Franc Hren p.d. zg. Krigl, Jernej Remic, Viktor Špende p.d. Žifrnek, Martin Žunter ml., Jože Dobrovc p.d. Žlabornik, Martin Špende p.d. Vratnik,  Marčink, Anton Praznik p.d. Kovač, Franc Hren-blagajnik
Stojijo (od leve) Pankrac Verko p.d. Jereb, Ivan Tominšek st. p.d. Birš, Ludvik Sabotin, Franc Hlačun, Anton Žlabornik p.d. Babin, Martin Žunter p.d. Olup-praporščak, Anton Krajner p.d. Piučen, Franc Boršnak p.d. Trenkl, Emil Kopitar, Anton Breznik p.d. Mliner

 
Untitled Document
 
 

----------------------------------------------------------------------------

 
[30 Apr 10] :: SPIN
news image
[10 Apr 10] :: POŽARNA OGROŽENOST
news image
[09 Apr 10] :: VREMENSKI SERVISI
news image
Stran [1/1]
 
----------------------------------------------------------------------------
   
 

AKTUALNE POVEZAVE

::
GASILSKA ZVEZA SLOVENIJE
:: UPRAVA RS ZA ZAŠČITO IN REŠEVANJE
:: GASILCI.ORG
:: PGD MOZIRJE
:: VULKAN
:: POLICIJA

 
----------------------------------------------------------------------------
   
 

KLIC V SILI: 112

Ko kličete 112 povejte:

KDO kliče
KAJ se je zgodilo
KJE se je zgodilo
KDAJ se je zgodilo
KOLIKO je ponesrečencev
kakšne so POŠKODBE
kakšne so OKOLIŠČINE na kraju nesreče (požar, nevarne snovi, poškodovane plinovodne ali druge napeljave... )
kakšno POMOČ potrebujete

 
----------------------------------------------------------------------------
   
 

SISTEM JAVNEGA ALARMIRANJA

1. OPOZORILO NA NEVARNOST

:: enoličen zvok sirene, ki traja 2 minuti, se uporabi za napoved bližajoče se nevarnosti visoke vode, požara, ekološke in drugih nesreč.
Vključite radio ali TV in spremljajte obvestila o nevarnostih ter ukrepajte v skladu z njimi.

2. NEPOSREDNA NEVARNOST

:: zavijajoč zvok sirene, ki traja 1 minuto, se uporabi ob nevarnosti poplave, večjem požaru, radiološki in kemični nevarnosti, nevarnosti vojaškega napada ter ob drugih nevarnostih.
Vključite radio ali TV in poslušajte navodila o zaščitnih ukrepih ter ravnajte v skladu z njimi.

3. KONEC NEVARNOSTI

:: enoličen zvok sirene, ki traja 30 sekund, se obvezno uporabi po prenehanju nevarnosti, zaradi katere je bil dan znak za neposredno nevarnost.
Spremljajte radijska in televizijska obvestila.

4. PREIZKUS SIREN
:: je vsako prvo soboto v mesecu ob 12. uri in je enak znaku za konec nevarnosti!

2a. NEPOSREDNA NEVARNOST NESREČE S KLOROM

:: zvok sirene, ki traja 100 sekund: 30-sekundni zavijajoč zvok sirene, 40-sekundni enoličen zvok sirene in 30-sekundni zavijajoč zvok sirene, se uporabi ob uhajanju klora v okolje.
Uporabite osebna zaščitna sredstva. Takoj se umaknite v višje kraje v smeri proti vetru.

2b. NEPOSREDNA NEVARNOST POPLAVNEGA VALA

:: zavijajoč zvok sirene, ki traja 100 sekund: 4-sekundni intervali zvoka sirene z vmesnimi 4-sekundnimi premori, se uporabi ob prelivanju ali porušitvi pregrade na jezu vodne elektrarne.
Takoj zapustite ogroženo območje in se umaknite nad označeno raven, ki jo lahko doseže poplavni val.

 
----------------------------------------------------------------------------
   
 

STATISTIKA STRANI

Untitled DocumentTrenutno obiskovalcev na strani:

 
----------------------------------------------------------------------------
 

 

 
Untitled Document
 
Untitled Document
2010 © PGD Nazarje. Vse pravice pridržane. Izvedba: DaMix - MULTIMEDIJA.              Pogoji uporabe | Email